Aktualizacja:

22 października 2020

Bez czarny

Bez czarny to roślina z rodziny bezowatych, która rośnie na terenach całej Europy, Azji i Ameryki Północnej. Jest to wysokościowy krzew osiągający zazwyczaj od 2 do 5 metrów. Liście są duże, owalne i żywo zielone. Kwiaty są białe lub różowe i mają delikatny, słodki zapach. Owoce bezu czarnego są czarne, jadalne i mają słodko-kwaśny smak. Zawierają dużo witamin i minerałów, które są użyteczne dla zdrowia. Bez czarny jest często uprawiany jako roślina ozdobna, a jego owoce są używane do produkcji soków, dżemów i nalewek.

 

Roślina ta ma wiele właściwości leczniczych i może być stosowana w leczeniu chorób takich jak anemia, choroby serca i wiele innych. Jest również powiązana z wieloma legendami i wierzeniami.

 

Bez czarny jest bardzo łatwy w uprawie i ma niewielkie wymagania. Najlepiej jest go sadzić w słonecznym miejscu i w glebie o średnim poziomie wilgotności. Roślina ta jest odporna na wiele chorób i szkodników, ale wymaga okresowego przycinania, aby się rozwijała i dobrze się prezentowała. 

 

Cięcie powinno się wykonywać przede wszystkim w okresie od marca do maja. Wiosną można usunąć wszystkie uszkodzone lub chore pędy oraz pędy, które rosną w niewłaściwym kierunku. W ciągu lata wystarczy przycina

 

Zadzwoń teraz!

880 613 979

Jak dbać o...